Branding is een hot topic binnen de wereld van marketing en communicatie. Maar wat is branding? Steeds meer is een trend waar te nemen waarbij bedrijven consumenten aan zich proberen te binden door middel van branding. In het verleden probeerden bedrijven klanten voornamelijk aan zich te binden door middel van een product en was het merk nog niet zo leidend als het nu is. Tegenwoordig echter kijken bedrijven steeds meer naar de zogenaamde lifetime value van een klant of potentiële klant. Zodoende is het belangrijk geworden een klant te binden op een niveau boven het productniveau. Immers, bedrijven willen graag interactie behouden met de klant ook nadat zij al over zijn gegaan op de aankoop van een product. Zo blijft het bedrijf relevant en zal de consument het bedrijf steeds weer overwegen voor toekomstige aankopen.
Een merk dus?
Inderdaad. We hebben het hier dus eigenlijk over het opbouwen en uitdragen van een sterke merkidentiteit. En het liefst een merkidentiteit die een bedrijf voor de consument interessanter en relevanter maakt dan enkel het product dat zij verkoopt. Het klassieke voorbeeld van Coca Cola en kerst zal je wellicht bekend in de oren klinken. Ondanks dat cola en kerst eigenlijk niets met elkaar te maken hebben, heeft Coca Cola een krachtige branding campagne opgezet waarbij het zichzelf continu associeert met kerst. En aangezien consumenten kerst associëren met gezelligheid, warme gevoelens en eten en drinken, zorgt Coca Cola er zo voor dat consumenten vaak aan hun merk denken wanneer ze denken aan gezelligheid, warme gevoelens en eten en drinken. Dus wat is branding? Dát is branding.
Wat is branding: denk aan de doelgroep
Bedrijven die bezig zijn met de vraag ‘wat is branding?’ en hoe ziet branding er voor mij uit, dienen zich te realiseren dat er een aantal belangrijke onderdelen zijn waaruit branding bestaat. Het is bijvoorbeeld van groot belang goed te weten wie je doelgroep is. En dit is vaak minder voor de hand liggend als het klinkt. Natuurlijk, je wilt je product het liefst aan iedereen verkopen, maar als iedereen je doelgroep is, zal het haast onmogelijk zijn een branding strategie te ontwerpen die aanspreekt. Beter is het om een nauwe doelgroep te definiëren met specifieke eigenschappen, zodat je goed weet hoe je die groep moet aanspreken. Dat stelt je vervolgens weer in staat een consistente en persoonlijke boodschap op te stellen. Zo kun je consumenten aan je merk verbinden door sterke branding.
Wat is branding voor jou?
De vraag ‘wat is branding?’ is dus eigenlijk een vraag naar wie jij bent als bedrijf en waarom je doet wat je doet. Vraag dus eens: Wat is branding voor mij? Durf daarbij verder te denken dan je naam en het product dat je verkoopt om geld te verdienen. Waardoor word je gedreven en waar haal je je energie uit? Uit dergelijke eigenschappen op een consistente manier in je communicatie, zowel visueel als tekstueel. Een consistente huisstijl ontwerpen is ook erg aan te raden. Op die manier gezien is sterke branding de herhaling van jouw kernwaarden bij elk contactpunt dat je met de consument hebt. Zo kun je aan de slag met een succesvolle branding strategie.