Deurbeslag buiten – veiligheidsbeslag is hoognodig

Er is geen deur die gaat werken zonder deurbeslag. Dat beslag zijn alle elementen die aan je deuren zijn gemonteerd. Vooral bij voor- en achterdeuren wordt extra deurbeslag buiten toegepast. Dit zijn de entrees en exits van je huis, dus die moeten sowieso beter beveiligd dan je binnendeuren. Ze zijn ook veel zwaarder dan binnendeuren en daarom wordt er aangepast materiaal voor gebruikt. Wat kun je aan beslag verwachten bij een buitendeur? Er vallen vier soorten te onderscheiden:

  • Hangwerk (scharnieren en dergelijke)
  • Sluitwerk (met extra aandacht voor goede sloten)
  • Veiligheidsbeslag (deurkrukken of -knoppen, schilden e.d.)
  • Overig beslag (brievenbus, deurbel, oogje, enz.)

De voordeur en het deurbeslag buiten

De hoofdpoort van je 21e-eeuwse kasteeltje is natuurlijk de voordeur. Deze entree verdient veel aandacht en dat zie je terug in het deurbeslag buiten. Dat moet niet alleen de wispelturigheid van slecht weer decennialang kunnen verdragen, het moet ook z’n inbraak werende tanden kunnen tonen aan onverlaten die je kasteel binnen willen dringen. Veiligheidsbeslag is dan ook aan de orde bij elke buitendeur. Je ziet dat al terug aan de deurkruk set. In het sterke deurschild is ruimte voor een cilinderslot in plaats van een traditioneel slot. Door de dikte van het schild valt de cilinder erin weg zodat een inbreker niet met een tang de cilinder uit de deur kan wrikken. De voorzijde van de voordeur heeft traditioneel een deurknop. Aan de binnenzijde van de deur is vaak een normale klink gemonteerd. Op de lange zijde van elke buitendeur kan ook een dievenstrip van metaal geplaatst met niet terug draaibare schroeven. De andere helft van de strip zit dan op het kozijn. Zo kunnen dieven moeilijk met een breekijzer de deur forceren.

De post moet ergens naar toe

Veel mensen hebben een brievenbus aan de buitenmuur hangen of zelfs een fraai gietijzeren staketsel met postbakje voor in de tuin. Maar traditioneel is er een zaag gat in de hardhouten voordeur gemaakt waarin een vaak metalen brievenbus met klep is gemonteerd. Een borstel in het gat helpt voor de isolatie. Het voordeel van een brievenbus in je deur is dat je niet naar buiten hoeft als je wilt kijken of je post hebt. Die ligt dan al voor je gereed op de deurmat. 

De voordeur afmaken met deurbeslag buiten

Er zijn tegenwoordig veel typen deurbellen te koop; draadloos, met een cameraatje, aan te sluiten via een app op je smartphone. Maar ook antieke belsystemen worden nog steeds geplaatst, omdat ze er mooi uitzien. Ook het huisnummer wordt soms op de voordeur gemonteerd. Onderin de voordeur komt een isolerende strip met borstel. Duurzaamheid voorop en zo maak je weer een kier tochtdicht. 

Scharnieren voor de buitendeur

Heel veel aandacht moet besteed aan de scharnieren van een buitendeur. Zo’n deur is ettelijke malen zwaarder dan een binnendeur want meestal gemaakt van hardhout, van Europees eiken of bijvoorbeeld tropisch meranti. Met zo’n deur loop je niet makkelijk een eind weg; een voordeur kan meer dan 70 kilo zijn. De twee scharnieren die je voor een binnendeur toepast zijn hier dan ook veel te weinig. Zelfs drie veiligheidsscharnieren zijn niet handig als deurbeslag buiten. Een vierde scharnier, iets onder de bovenste geplaatst, moet de voordeur ervan weerhouden scheef te gaan hangen.

Al jouw meubelbeslag bestel je natuurlijk online!

You might like

© 2024 Mixm.nl - WordPress Theme by WPEnjoy