Sedumdaken aanleggen op vier manieren

Sedumdaken aanleggen is geen pure luxe maar een mooie, tegelijk duurzame manier om je dak te bedekken. Een sedumdak is een kei in bescherming en beschut je van vervelende weersinvloeden. Een sedumdak houdt het ook twee tot drie keer langer vol dan een normale dakbedekking. Er zijn grofweg twee typen groendaken, extensieve en intensieve. Je zou de intensieve kunnen aanmerken als echte daktuinen. Het sedumdak valt onder het extensieve groendak. Hierop groeit een mengsel van mossen, kruiden en vetplanten. Die hebben weinig aandacht nodig om toch een prachtig kleurig geheel te laten zien. Een extensief sedumdak aanleggen is goedkoper en eenvoudiger dan een intensief groendak. 

Sedumdaken aanleggen: de basis

Maar hoe leg je zo’n sedumdak nu eigenlijk aan. Dat kan op vier manieren. Een aangebrachte wortelvaste folie op het dak ondersteunt een drainagemat. Die verzorgt de afwatering naar de dakafvoeren toe. Daarboven komt een laag grond, het substraat. Die bestaat veelal uit een mengsel van tuinturf, klei, lava, groencompost en puimsteen (bims). Met alle ingrediënten waarop de vetplantjes goed kunnen gedijen. Al deze lagen kunnen dan op drie manieren beplant.

Goedkoop aanleggen betekent geduld hebben

 De lagen kunnen beplant met sedum stekjes of sedumscheuten. Dit is de goedkoopste manier van sedum aanbrengen op de onderlagen. Je gooit eigenlijk gewoon af te knippen sedum takjes op het substraat. En dan dien je wel twee tot drie jaar te wachten voordat je groendak echt dicht en volgroeid is.

Je kunt de basislagen ook beplanten met sedumpluggen. Dit zijn kabouter plantjes met een eigen wortelkluit. Per stuk steek je die in de substraatlaag. De dichtheid per m2 is ongeveer 25 pluggen. Ook bij deze optie moet je vervolgens twee jaar wachten voor het dak er volgroeid uitziet.

Sedumdaken aanleggen met matten of cassettes: meteen resultaat

Een derde optie is sedummatten kopen. Dat is prijziger dan de vorige twee manieren. Maar je haalt dan wel volgroeide vetplantjes in huis, gekweekt op kokosmatten. Breng je die matten aan op je dak, dan hoef je geen jaren te wachten maar heb je meteen een volgroeid sedumdak. 

De vierde optie is kiezen voor sedumcassettes. In dat geval vervalt de basislaag van wortelvaste folie, drainagemat en de substraat met plantenvoeding. Want al die elementen zijn al binnen de cassettes aangebracht. Ook hier heb je, nadat je alle cassettes tot een geheel hebt geklikt, onmiddellijk een goed begroeid groen dak. Sedumdaken aanleggen met cassettes gaat heel gemakkelijk. Het enige nadeel is dat een sterke wind ze uit hun verband kan rukken. Een stevige, ietwat hoge dakrand beschermt ze daar enigszins tegen. Bij een sedummat kun je meer maatwerk krijgen hoewel de cassettes zich ook gemakkelijk smaller laten snijden of knippen. 

Zelf aan de slag of toch liever een specialist inschakelen?

Vier methodes dus voor het aanleggen van sedumdaken. Bij alle vier dien je wel te letten op je afvoeren. Zorg ervoor dat die beschermd worden met gaas of profielen. Het overtollige water moet wel snel afgevoerd kunnen worden. Heb je geen dakranden? Breng dan metalen profielen aan; een goede manier om de opgebouwde lagen en de sedumplantjes op hun plek te houden. Heb je een schuin dak? Bij een lichte helling (tot 35 graden) voldoen sedummatten. Steile daken kun je beter van sedumcassettes voorzien en die achter een stevige dakrand plaatsen. Zelf sedumdaken aanleggen is mogelijk als de omstandigheden het toelaten: een plat dak op een stevige uitbouw of schuur, bijvoorbeeld. Een sedumdak uitbesteden is vaak verstandig als je minder idee hebt over draagvermogen, beplanting opties en bouwkundige elementen die je groene dak moeten schragen.

You might like

© 2024 Mixm.nl - WordPress Theme by WPEnjoy