Tip: psycholoog GZ

Steeds meer mensen zoeken hulp bij psychische klachten en problemen. Zo kan het zijn dat je last hebt van stress, somberheid, trauma’s of een burn-out. Het is altijd belangrijk dat je hiervoor hulp zoekt en dit kun je doen bij verschillende mensen. Psychologen zijn hiervoor perfect, maar wist je dat er een hoop verschillende psychologen zijn? Je hebt namelijk een normale psycholoog en natuurlijk een psycholoog GZ. Wat is nu precies een psycholoog? En wat is een psycholoog GZ? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er alles over te weten komt.

Wat is een psycholoog?

De titel psycholoog is een onbeschermde titel en dat betekent dat iedereen zich psycholoog mag noemen. Dit kan voordelen met zich meebrengen, maar natuurlijk ook veel nadelen. Zo weet je namelijk niet zeker of je echt hulp krijgt van een psycholoog. Je weet hierbij ook niet of iemand een 4-jarige opleiding heeft gevolgd, of een zelfstudie cursus. Hier zitten dus veel nadelen aan verbonden en het is altijd verstandig om jezelf te verdiepen in ervaring, registraties en scholingen. Toch zijn er andere benamingen voor psychologen die een beschermde beroepstitel gebruiken. Deze mag niet iemand zomaar aannemen en dan weet je zeker dat je bij een goede psycholoog zit. Psycholoog GZ is daar onderdeel van en deze soort heeft een beschermde titel.

BIG-Register

De overheid heeft een aantal jaar geleden het BIG-register in leven geroepen. Dit is een register voor beroepen in de individuele gezondheidszorg. Het is een wettelijk, online en openbaar register en is heel belangrijk. Alleen met deze registratie mag je een beschermde beroepstitel gebruiken. Een psycholoog GZ mag alleen deze titel gebruiken als je in het BIG-register staat. Dit is een belangrijk herkenningspunt voor mensen die op zoek zijn naar een goede psycholoog. 

Wat is een psycholoog GZ?

Een psycholoog GZ staat voor gezondheidspsycholoog en heeft een universitaire opleiding afgerond. Daarnaast heeft een GZ psycholoog ook een vervolgopleiding gedaan van minimaal 2 jaar en mag zichzelf een psycholoog GZ noemen. Deze psycholoog is breed opgeleid en kan in diverse psychologische stromingen helpen. Ook kan deze psycholoog met verschillende doelgroepen werken. Ben je op zoek naar een psycholoog? Dan kun je het beste kijken op het internet, hierbij is het natuurlijk van belang dat je rekening houdt met het BIG-register. Op de website van de psycholoog staat ook vaak wat de titel is en waarmee ze je kunnen helpen.

Waarom kiezen voor psycholoog GZ?

Een psycholoog GZ kan veel voor je betekenen en je met veel verschillende dingen helpen. Het is natuurlijk heel fijn als je met een probleem zit dat je met iemand kunt praten. Je kiest vooral voor een GZ psycholoog, omdat deze een betere scholing heeft gehad. Zo ben je er van verzekerd dat de psycholoog je ook daadwerkelijk kan helpen. Vaak betaal je hier wel wat meer voor, maar is het de moeite waard. Je kunt ook controleren of iemand een GZ psycholoog is, zo kun je namelijk in het grote BIG-register kijken.

You might like

© 2024 Mixm.nl - WordPress Theme by WPEnjoy