Wat is een visuele beperking?

In Nederland zijn er 300.000 mensen die last hebben van een visuele beperking. Ruim 200.000 hiervan zijn slechtziend of blind. Een fonds dat deze mensen ondersteunt om een goed leven te leiden in de samenleving is het Bartiméus Fonds.  Zij zorgen ervoor dat deze mensen zich zelfstandiger voelen en op een zo normaal mogelijke manier kunnen leven in de samenleving. Het Bartiméus Fonds doet dit op verschillende manieren; door middel van onderzoek doen naar visuele beperkingen, diagnoses stellen bij mensen die een visuele beperking hebben, mensen met een visuele beperking ondersteunen in het dagelijks leven. 

De gevolgen van een visuele beperking

Als mensen last hebben van een visuele beperking is het zicht beperkt. Er zijn verschillende vormen van visuele beperkingen. Bijvoorbeeld slechtziendheid ontstaan door oogziektes, bijziendheid, verziendheid, en een oogzenuw die niet goed functioneert. Slechtziendheid kan dus in veel verschillende vormen voorkomen. Over het algemeen wordt er van slechtziendheid gesproken als de gezichtsscherpte minder dan 30% is of als het gezichtsveld kleiner is dan 30 graden. Iemand wordt gediagnosticeerd met blindheid als de gezichtsscherpte minder is dan 5% of het gezichtsveld kleiner is dan 10 graden. De gevolgen hiervan zijn een verminderde mobiliteit, moeilijkheid met onderwijs en werk, etc. Om mensen met een visuele beperking te helpen zijn er meerdere hulpmiddelen ontwikkelt. De blindegeleidestok is een speciale witte stok waarmee je vooruit kan zwaaien en tikken. Op deze manier kan je obstakels op je pad detecteren. Verder zijn er boeken in braille gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Braille zijn puntjes op bladzijden. Iedere letter bestaat uit een bepaalde combinatie van zes puntjes. Door middel van voelen kan iemand met een visuele beperking zo een boek, tijdschrift, o.i.d. lezen. 

Hoe kan een visuele beperking ontstaan?

Zoals eerder vermeld, kan een oogziekte leiden tot een visuele beperking. Een voorbeeld van een oogziekte is een oogzenuwontsteking. In deze oogziekte zwelt de zenuw in een oog op waardoor alles wat je ziet niet goed kan worden verwerkt door de hersenen. Dit kan als gevolg hebben dat je wazig ziet, kleuren anders zijn en het contrast afneemt.

You might like

© 2024 Mixm.nl - WordPress Theme by WPEnjoy